Fetiţa care a descoperit secretul vânzărilor

Markita Andrews

Una dintre cele mai motivante poveşti despre succes aparţine Markitei Andrews, o fetiţă timidă care la vârsta de 13 ani s-a transformat într-o veritabilă ”femeie de afaceri”, când a descoperit marele secret al vânzărilor.

Totul începe cu dorinţa, care trebuie să fie arzătoare

Visul Markitei şi al mamei sale, o chelneriţă fără posibilităţi părăsită de soţ când fetiţa avea 8 ani, era să călătorească în întreaga lume. ”O să muncesc din greu pentru a strânge bani să te trimit la facultate”, i-a spus Markita într-o zi mama ei. ”Iar după ce vei absolvi, o să câştigi suficienţi bani pentru a mă duce într-o excursie în jurul lumii. Eşti de acord?”

Aşa se face că la începutul adolescenţei, când Markita a citit în revista ei pentru cercetaşi că eleva care va vinde cele mai multe fursecuri va câştiga o călătorie pentru două persoane în jurul lumii, ea a decis să vândă cât de multe fursecuri putea, mai multe decât vânduse cineva vreodată.

Însă nu era de ajuns doar să își dorească. Pentru a-şi transforma visu în realitate, Markita avea nevoie de un plan, iar mătușa ei a învățat-o câteva trucuri. ”Poartă întotdeauna haine potrivite, ca un profesionist. Dacă vrei să faci afaceri îmbracă-te ca o femeie de afaceri”. În cazul ei, a purtat uniforma cercetaşelor. ”Atunci când baţi la uşa oamenilor, dar mai ales în serile de vineri, solicită o comandă mare. Zâmbeşte întotdeauna, indiferent dacă oamenii îţi comandă sau nu şi fii amabilă. Nu le cere niciodată să cumpere pur şi simplu, cere-le să-şi investească banii”.

gsusa-cookies

Aşa că atunci când îi răspundea cineva, Markita spunea: ”Bună ziua. Am un vis. Doresc să câştig o călătorie în jurul lumii pentru mine şi mama mea prin comercializarea fursecurilor Girl Scout. Sunteţi de acord să investiţi într-o duzină sau două de cutii cu fursecuri în acest scop?”.

Subiect de film şi o carte scrisă

How to sell moreÎn acel an Markita a vândut 3.526 de cutii cu fursecuri şi a câştigat călătoria. Apoi a reuşit să ajungă la peste 42.000 de cutii vândute, a vorbit la diferite convenţii pentru vânzători ambulaţi de-a lungul şi de-a latul Statelor Unite, a devenit eroina unui film al studioului Walt Disney, referitor la aventura ei, şi a scris o carte (în calitate de co-autoare) devenită bestseller, ”How to sell more…” (”Cum să vinzi mai multe fursecuri, apartamente, Cadillac-uri, computere… şi orice altceva”.

Markita nu era neapărat mai deşteaptă faţă de mii de alţi oameni care au propriile visuri. Diferenţa consta în faptul că ea a descoperit secretul vâzărilor: să ceară! Mulţi oameni renunţă încă înainte de a începe pentru că se sfiesc să ceară ce doresc. Teama de respingere îi face pe mulţi dintre ei să se respingă pe ei şi visurile lor, cu mult înainte de a avea şansa să şi le îndeplinească, indiferent ce vând.

Orice om vinde ceva

”Tu te vinzi pe tine însuţi în fiecare zi”, scria Markita în cartea ei la vârsta de 14 ani. ”Te vinzi la şcoală, şefului tău sau oamenilor pe care îi cunoşti. Primarii şi preşedinţii care încearcă să obţină voturile vând o imagine. Vânzarea este parte integrantă din această lume. E nevoie doar de puţin curaj să ceri ceea ce-ţi doreşti.”

Aceasta este o poveste petrecută cu mulţi ani în urmă şi redată inclusiv într-un volum ”Chicken Soup for the Soul”, scris de doi speakeri (n.a.: vorbitori profesionişti), Jack Canfield şi Mark Victor Hansen.

Dar pentru că exemplul Markitei mi se pare foarte frumos, am dorit să vi-l împărtăşesc. Fiecare poate extrage pasajele care îi sunt de folos, pentru că miracole se întâmplă în fiecare zi.

travelling around the worldCredit foto: Gty.im/Bernard Gotfryd, Google.

(Visited 422 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.