Fotograful anului la SWPA 2016 a fost desemnat iranianul Asghar Khamseh

Credit foto: press.worldphoto.org

Fotojurnalistul Asghar Khamseh a obținut premiul L’Iris d’Or, Fotograful Profesionist al Anului, în cadrul SWPA 2016, cel mai mare concurs de fotografie din lume. Iranianul a realizat o serie impresionantă de portrete cu mai multe victime ale atacurilor cu acid, care au loc în țara sa.

 

Cea de-a noua ediție a concursului Sony World Photography Awards 2016, cea mai mare competiție de fotografie din lume, a avut un număr record de 230.103 de înscrieri din 186 de țări, iar juriul i-a acordat premiul “Fotograful Anului L’Iris d’Or“ iranianului Asghar Khamseh. Lucrarea acestuia ”Fire of Hatred” reprezintă o serie de portrete care înfățișează victime ale atacurilor cu acid, un fenomen tragic care este în creștere în Iran. Prin demersul său, fotograful a vrut să le dea victimelor oportunitatea de a se face auzite.
Născut în Tehran în 1963, Asghar Khamseh lucrează ca fotojurnalist pentru Mehr News Agency (Iran), a căror muncă se concentrează în principal pe drepturile omului din această țară. 

Credit foto: press.worldphoto

Portretele care au ca subiect desfigurările rezultate din violență socială sunt un subiect dur, dar neocolit de fotografii de documentar. Seria lui Asghar Khamseh, ”Fire of Hatred” pune privitorul față în față cu imagini puternice, care trebuiesc privite atent, cu empatie și respect, astfel că cel care le privește devine mai mult decât un simplu observator, devine un martor. Juriul și-a exprimat în unanimitate admirația pentru munca depusă și modul în care este expusă această tragică practică” a spus Dominique Green, Președintele juriului la categoria Documentary.

Premiul de 25.000 de dolari acordat lui Khamseh a fost anunțat la ceremonia de decernare a premiilor SWPA, care a avut loc la Londra. Lucrarea lui a fost aleasă dintre selecțiile câștigătoare de la cele 14 categorii Professional.

Câștigătorul categoriei Youth – Sam Delaware, SUA

Credit foto: worldphoto.org

Portret realizat de Sam Delaware (Statele Unite ale Americii)

Portretul surorii fotografului i-a adus tânărului student de 18 ani Sam Delaware titlul de Youth Photographer of the Year. Născut în Freeport, Maine, acesta urmează cursurile școlii Angwin din California. Delaware este un fotograf autodidact și fotografiază de la vârsta de 12 ani.
Competiția Youth este deschisă tuturor fotografilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani.

Câștigătorul Student Focus

Credit foto: press.worldphoto.org

Sofia Jern Novia University of Applied Sciences, Finlanda

Sofia Jern, în vârstă de 23 de ani, studentă la Universitatea de Științe Aplicate Novia din Finlanda, a obținut premiul de fotograful anului la categoria Student Focus. Ea a primit echipamente de fotografie Sony în valoare de 30.000 de euro pentru universitatea la care studiază, la ceremonia de decernare a premiilor din Londra. Lucrarea câștigatoare a Sofiei Jern urmărește viețile “băiețiilor de lipici”, tineri consumatori de droguri care evadau din realitatea străzilor din Kitale, Kenya.
Student Focus colaborează la nivel global cu peste 400 de instituții de educație care includ cursuri de fotografie și este unul dintre cele mai importante programe de fotografie pentru studenți, la nivel global, fiind susținut de British Journal of Photography.

O parte dintre fotografiile câștigătoare la categoriile Professional

Credit foto: press.worldphoto.org

Espen Rasmussen (Norvegia), primul loc Professional Daily Life

Credit foto: press.worldphoto.org

Julien Mauve (Franța), primul loc Professional Conceptual

Credit foto: press.worldphoto.org

Kevin Frayer (Canada) primul loc Profesional Environment

Credit foto: press.worldphoto.org

Kevin Frayer (Canada) primul loc Professional People

Credit foto: press.worldphoto.org

Kirstin Schmitt (Germania) primul loc Professional Candid

Credit foto: press.worldphoto.org

Maroesjka Lavigne (Belgia) primul loc Professional Landscape

Credit foto: press.worldphoto.org

Nikolai Linares (Danemarca) primul loc Professional Sport

Fotografiile sunt expuse la Somerset House, Londra

Câștigătorii celei mai mari competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards 2016, au fost desemnați de World Photography Organisation. Atât imaginile câștigătoare, cât și locurile secundare vor fi prezentate în cadrul expoziției de la Somerset House, Londra, între 22 aprilie – 8 mai 2016.

O rampă de lansare în industria fotografiei

Sony World Photography Awards premiază anual cele mai bune fotografii din lume. Nu există taxe de înscriere în competiție, aceasta fiind deschisă tuturor fotografilor și funcționează ca o rampă de lansare în industria fotografiei.

Competiția se remarcă printr-o gamă incredibilă de fotografii din toată lumea și, cel mai important, le oferă fotografilor oportunitatea de a fi descoperiți și de a-și dezvolta carierele. ”, a declarat Scott Gray, CEO, World Photography Organisation.

 

Credit foto: press.worldphoto.org

(Visited 326 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.