Gabriel Dawe realizează opere de artă din ață colorată

Dacă cineva te-ar întreba ”în ce măsură eşti capabil să spui da, din inimă, aventurii tale”, ce i-ai răspunde? Raportând aceeași întrebare la povestea lui Gabriel Dawe îmi dau seama că el şi-a început aventura cu multă dăruire. Are un talent aparte și chiar dacă nu a făcut asta din prima, pentru că ani de zile a lucrat ca grafician într-o firmă, și-a dat seama care era de fapt drumul cel mai potrivit pentru el. Așa a început să creeze curcubee spectaculoase din ață colorată, aranjată la fir, cu meticulozitate. Lucrările lui sunt admirate în expoziții în marile oraşe ale lumii şi fascinează milioane de oameni.

dawe-1

plexux no 3

_2011-09-24_IMG_7295

Artists-Series-Gabriel-Dawe-5

plexux nr 3

Gabriel Dawe este un artist care, după ce timp de zece ani a lucrat ca grafician, a hotărât să-şi urmeze pasiunea pe care o avea încă din copilărie, fiind sătul de termene limită şi de proiecte ale altora. S-a născut în Mexic, o ţară în care culorile, materialele şi arta broderiei sunt răspândite şi fac parte din tradiţia culturală. Aceasta este explicaţia pentru folosirea firelor de aţă colorate, ca elemente de bază ale curcubeelor sale. Așa au luat naștere și colecţiile Plexux, Torres de Satelite, Tangible Encounters, Eye. Iar în paralel a folosit şi ace cu gămălie, care se regăsesc în colecţiile Intolerance, Don’t ask don’t tell sau Pain series.

Air-Force desert boots from the series don't ask don't tellRainbow-boots from the series don't ask don't tell

”Deseori aflu că vizitatorii se reîntorc pentru a privi și analiza din nou creaţiile mele, stând şi câte o jumătate de oră la fiecare în parte. Instalaţiile pline de culoare captează atenţia minţii, iar eu, ca artist, nu cred că aş putea cere mai mult”, a spus Gabriel într-un interviu acordat mymodernmet.com.

Gabriel-Dawe-PLEXUS-and-PAIN-series-yatzer-23

Cel mai complex curcubeu din ață colorată a fost realizat în 105 ore

Fiecare lucrare are particularităţile sale şi fiecare instalaţie poate fi realizată în funcţie de spaţiul alocat. Ceea ce înseamnă că nu poate fi făcută înainte şi transportată, ci trebuie asamblată doar la faţa locului. Apoi urmează calculele matematice puse în practică cu multă atenție și pasiune.

”În funcţie de mărimea spaţiului sunt diferite etape ale procesului de creare a instalaţiilor. Pentru a pregăti şi ridica structura îmi ia între două şi cinci zile, de obicei şi cu ceva ajutor. Sunt câteva persoane în echipa mea pe care le-am învăţat cum să urmeze instrucţiunile calculelor pe care le fac. Cea mai complexă lucrare la care am lucrat singur mi-a luat 105 ore pe o perioadă de o lună de zile. Dar am făcut proiecte şi într-o săptămână, iar altele mai mici în două zile. Însă în execuţia propriu-zisă este inclusă şi o planificare bine pusă la punct”, a mai spus artistul, care locuieşte în prezent în Dallas, statul Texas.

colored-thread-rainbows-gabriel-dawe-6

colored-thread-rainbows-gabriel-dawe-1

colored-thread-rainbows-gabriel-dawe-7

Cea mai importantă lecţie pe care a învăţat-o?

”Că trebuie să fii sincer cu tine şi nu trebui să renunţi. Munca cu multă trudă este cea mai de seamă asigurare a ta, atâta timp cât îţi place ceea ce faci. Altfel, nu are niciun sens”, a mai spus artistul.

_2010-04_PLEXUS-II_CONVERGENCE_portrait-lr

torres de satelite Installation

torres de satelite Installation2

_2011-09-24_PEEL-09-2011-6  dawe-3

Credit foto: Photo credit: Gabriel Dawe.com, Slyworks Photography, Kevin Todora.com

 

 

(Visited 482 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.