Ghid pentru curăţenia perfectă de primăvară

Primăvara este sezonul în care ne încărcăm cu multă energie. Este perioada în care suntem mai determinaţi să ne punem ordine în lucruri, să facem loc noilor începuturi, dar este şi timpul potrivit pentru curăţenia de primăvară în casă.

Curăţenia de primăvară poate părea o sarcină dificilă, dar cu un plan bun de organizare vei putea obţine rezultate ca ale unui expert. În plus, îţi va aduce beneficii pentru sănătate.

Planul de curăţenie

Începe cu un plan de curăţenie, prin a îţi face o listă cu activităţile pe care urmează să le intreprinzi. Te poţi ocupa în fiecare zi de câte o cameră sau o zonă a casei, ori îţi poţi concentra toate activităţile pe durata unui weekend, chiar două, în funcţie de programul pe care îl ai şi de dimensiunea locuinţei tale.

Pasul 1: păstrează doar ce îţi este util

Hainele pe care nu le mai porţi, dă-le unei alte persoane sau donează-le unei asociaţii. Păstrează doar lucrurile care îţi sunt de folos şi îţi aduc bucurie. Fă o selecţie realistă a obiectelor pe care merită să le mai ai în şifonier şi în dulapuri. De asemenea, aruncă ziarele şi revistele care îţi ocupă spaţiul inutil.

Pasul 2: şterge praful, aspiră şi igienizează

Şterge praful, aspiră toate încăperile şi colţurile casei, spală geamurile. Curăţă obiectele pe care le foloseşti în baie şi în bucătărie. Toate sunt absolut necesare pentru a avea o curăţenie de primăvară eficientă în casă.

Igienizează duşul, chiuveta şi toaleta cu substanţe dezinfectante.
Nu uita să speli geamul duşului şi oglinda! Oţetul este un ingredient excelent pentru curăţarea geamurilor şi a oglinzilor. Poţi dilua câteva linguriţe cu oţet în apa cu care speli sau poţi folosi o soluţie din comerţ care să includă oţet.
La bucătărie, dezgheaţă şi curăţă frigiderul, curăţă aragazul, hota, cuptorul cu microunde. Cuptorul aragazului poate fi foarte bine curăţat cu un amestec din praf de copt cu oţet.
Şterge şi aerisişte maşina de spălat şi schimbă-i filtrul vechi cu unul nou.
Aparatul de aer condiţionat trebuie curăţat o dată la câteva luni, pentru a înlătura praful care se depune pe filtru. Scoate filtrul şi spălă-l direct sub jetul de apă rece, apoi lasă-l să se usuce singur înainte de a îl pune la loc.

Pasul 3: ordinea îţi ajută mintea să se concentreze mai bine

După ce ai şters praful, ai aspirat şi ai igienizat, schimbă aşternuturile şi aeriseşte pernele şi păturile. Apoi ordonează casa. Când obiectele sunt atent aranjate în jurul tău şi mintea ta va gândi mai limpede. Îţi poţi rearanja şi cărţile, tablourile sau poţi schimba locul obiectelor de mobilier pentru diversitate în designul interior al casei.

Pasul 4: dă o nouă faţă draperiilor şi covoarelor

Un alt pas pentru curăţenia în casă este aspirarea draperiilor şi a jaluzelelor, care pot fi apoi spălate de mână. La fel, aspirarea covoarelor şi perierea acestora. Înainte de a le reaşeza la locul lor, asigură-te că podeaua a fost şi ea curăţată. Parchetul laminat şi cel din lemn pot fi curăţate cu un mop, pentru a nu fi zgâriate, şi cu un detergent cu PH neutru.

Planta perfectă care purifică aerul şi protejează sănătatea

Toţi ne dorim să avem în casă un aer curat, iar viitorul sună promiţător. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au publicat la finalul anului 2018 rezultatul studiului în care au modificat genetic o iederă, plantă ce poate acum înlătura cloroformul şi benzenul prezente în filtrele HEPA folosite, culmea, pentru purificarea aerului dintr-o încăpere. Atât cloroformul cât şi benzenul au fost asociate cu apariţia cancerului. “Am reuşit să creăm o plantă de casă care să elimine aceşti poluanţi”, a spus autorul principal al cercetării Stuart Strand, profesor în departametul de inginerie a mediului la Universitatea din Washington.
Deocamdată planta este prezentă doar în laborator, însă în viitorul apropiat ea ar putea fi accesibilă pentru cumpărare.

Photo credit: Pixabay

More from Corina Stoicescu

Grigore Culian, un muzician ”evadat” din România comunistă, devenit jurnalist celebru în SUA

GRIGORE CULIAN a reuşit după o muncă asiduă, şi cu câte trei...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.