SIMONA MUSCĂ: “Trebuie să vezi mereu cât de bun poți fi, până unde poți merge cu performanța!”

Veştile circulă repede în zilele noastre, indiferent de colţul de lume în care te afli. Deşi nu am cunoscut-o personal pe Simona Muscă, am auzit câteva lucruri despre ea îndeajuns încât să îmi doresc să aflu mai mult. Când o vezi cât este de tânără nu te gândeşti câtă experienţă a acumulat de fapt. În principiu este o femeie care a avut încredere în forţele sale, şi-a descoperit atuurile, iubeşte să ajute oamenii, iar recent a lansat cartea “Conjugat la feminin” al cărei principal scop este acela de a încuraja. Pentru că fiecare merită măcar să încerce să ajungă în punctul pe care şi-l doreşte.

 

Simona, eşti un antreprenor care şi-a început cariera în afaceri la o vârsta fragedă. Cum au fost primele experienţe prin care ai trecut din acest punct de vedere?

Primul moment care mi-a definit calitățile de manager și de bun organizator a fost timpuriu, încă de la 16 ani. Aveam deja patru ani de experiență în modelling când m-am hotărât să-mi înființez propria agenție de modele – Fashion Model Agency. Inconștientă sau cu un spirit antreprenorial supradezvoltat? Încă nu știu. Dar știu că am vrut să nu mai depind de impresari și de comisioanele oferite de aceștia. Am vrut să fiu independentă, să câștig singură, ba mai mult, să îi fac și pe colegii mei să câștige direct proporțional cu munca lor. Am investit tot ce am câștigat în aproape patru ani într-o idee în care pe atunci credeam că nu are cum să dea greș. O agenție care a reușit să recruteze, să formeze și să promoveze sute de tineri. Acesta a fost cu desăvârșire primul moment decisiv, pentru că am gustat din beneficiile pe care ți le oferă propriul business. Cultura antreprenorială pe care o aveam la 16 ani era zero, învățam să înot pe măsură ce mă aruncam în valuri. Totuși, anii aceia mi-au format o anumită disciplină a businessului, respectul pentru muncă și pentru lucrul bine făcut. Am învățat de una singură ce înseamnă managementul resurselor, cum se rezolvă o criză de imagine și ce clauze trebuie să aibă un contract. Am căzut și m-am înverșunat din nou, am știut să râd de iluziile proprii, dar am avut acel ceva ce poate le lipsește celor care vor să reușească: curajul de a merge mai departe, de a risca.

Învățam să înot pe măsură ce mă aruncam în valuri.

Un al doilea moment a fost în 2007, an în care am înființat și coordonat o revistă națională pentru femei, „Miruna”. Tot atunci am făcut cunoștință și cu ceea ce avea să devină mai târziu pasiunea mea: televiziunea. Pentru că am căutat mereu o formă cât mai bună de promovare a talentelor descoperite în agenție, am fost producător și realizator al emisiunii „Tendințe”, o emisiune de fashion dedicată tinerilor care erau în domeniu sau care își doreau să înceapă o astfel de carieră.

Cel de-al treilea moment a fost decizia intrării pe piața de business cu un centru de geriatrie. Feedback-ul permanent pe care îl primesc din direcția asta îmi asigură confortul unei decizii înțelepte, luate la timpul potrivit. Aceste momente au fost decisive pentru că am făcut cunoștință cu lumea antreprenoriatului, cu cea a rezultatelor palpabile și cu satisfacția oferită de mulțumirile celor pe care îi ajuți.

Fiecare om care îmi iese în cale îmi este superior într-o anumită privință. De aceea învăț ceva semnificativ de la fiecare persoană pe care o cunosc.

Care au fost lecţiile importante pe care le-ai învăţat?

Am avut curaj, mi-am asumat proiecte imense (propria agenție de modelling, producția unei emisiuni, coordonarea unei reviste naționale) și îi repect și le mulțumesc continuu tuturor directorilor de casting, designerilor, managerilor cu care am colaborat pentru încrederea pe care au avut-o în mine.

Lecția cea mai importantă pe care am învățat-o în atatia ani de business este aceea că fiecare om care îmi iese în cale îmi este superior într-o anumită privință. De aceea învăț ceva semnificativ de la fiecare persoană pe care o cunosc. Personal, în domeniul afacerilor, mă bazez pe instinct. Nu sunt tipul investitorului precaut care își face temele înainte de a da banii. Da, există mereu un plan înainte de a implementa o idee, dar mizez întotdeauna pe fler, apoi, odată investiția făcută, încep să muncesc pentru a fi sustenabilă, iar mai apoi profitabilă. În business, în general, nu ar trebui să te ferești de nimic. Ai nevoie de curaj și de un background educațional puternic, iar dacă nu le ai pe acestea, le poți dobândi numai muncind pe cont propriu. În business trebuie să fii empatic: cu mediul de afaceri, cu fluctuațiile pieței, cu nevoile ei, să păstrezi pasul cu raportul dintre cerere și ofertă și să ai viziune, astfel încât să poți prezice modificările traseului unei afaceri.

De la Geo Saizescu, care mi-a fost profesor şi mentor, am învățat cum să primesc critici și cum să le transform în cel mai mare avantaj al meu.

Când ai simţit că vrei să scrii o carte care să devină un imbold pentru tinerele şi femeile care vor să fie independente?

Ador să scriu. Am scris în copilărie un volum de poezii numit „Antiteză” și două romane pe care, ulterior, le-am transformat în scenarii de film. Scrisul e mai mult decât o pasiune pentru mine, este un antidot al repeziciunii care se petrece în jurul meu, ajutându-mă să mă eliberez de gânduri și de emoții. Am avut șansa ca pasiunea mea să prindă formă între 2011 și 2012, când am colaborat cu revista „VIP”. A fost o perioadă în care am învățat enorm și în care am putut să mă inspir în voie, luând interviuri și scriind articole despre adevărați profesioniști. Mă opresc în jurul unui material ce mi-a oferit o mare satisfacție, și anume un interviu cu Geo Saizescu, cel care mi-a fost timp de patru ani profesor și mentor în cadrul Universității de Teatru și Film; o persoană de la care am învățat cum să primesc critici și cum să le transform în cel mai mare avantaj al meu. Îmi spunea mereu că are alte așteptări de la mine. Făcea asta pentru că mă vedea mereu „cap de afiș”. A crezut în talentul meu din prima clipă în care m-a cunoscut și până în clipa în care m-a revăzut. Singurul lucru pe care Geo Saizescu și l-a dorit cu ardoare pentru mine a fost acela de a urma cursurile Facultății de Actorie. O spunea mereu: „Dă la Actorie! Acolo este locul tău! Fără acceptarea publicului, noi suntem inutili! Trebuie să strălucești pe scenă, nu în spatele ei!”. Așadar, poate înțelegi de ce, pe lângă scris, marea mea pasiune sunt oamenii.

Am fost un copil normal, n-am manifestat talente uluitoare, dar am avut o bună poziționare a ambiției.

Aşadar, tu eşti un exemplu că poţi reusi în viaţă şi fără a face compromisuri?

Motivația mea este atunci când realizez că eforturile pe care le fac sunt observate și recunoscute. Cel mai bun exemplu pe care îl pot da, fără falsă modestie, sunt eu: nu am uitat nicio clipă de unde am pornit, nu mi-am pierdut trecutul, iar la un moment dat vreau să mi-l romanțez. Am fost un copil normal, n-am manifestat talente uluitoare, dar am avut o bună poziționare a ambiției în grila de evoluție. Cât despre compromisuri si perseverență, undeva, pe parcurs, am descoperit că nu ajunge să vrei să fii cel mai bun, trebuie mereu să vezi cât de bun poți fi, până unde poți merge cu performanța, cu îndrăzneala, cu pofta de viață.

Contează îndârjirea cu care îţi urmăreşti ideea. Mulți cedează la primele greutăţi.

Cum ţi-ai făcut planul de acţiune? Pentru că e uşor de zis, dar greu de făcut.

Totul începe cu o idee. O idee pe care ajungi s-o iubeşti şi s-o îngrijeşti ca pe un copil. O idee pentru care îţi dedici zilele în întâlniri în care încerci să îi convingi pe ceilalţi de genialitatea proiectului tău. O idee pentru care îţi sacrifici nopţile calculând bugete şi planificând resurse. E amuzant să crezi că fără multă muncă şi fără a te dedica complet, lăsându-ţi viaţa personală pe al doilea plan, vei reuşi să faci ceea ce ţi-ai propus, la un nivel înalt. Depinde foarte mult de materialul din care eşti făcut. Dacă aluatul personalităţii tale are ca ingrediente principale voinţa, ambiţia şi încrederea, primele trepte sunt ca şi câştigate. Apoi, contează îndârjirea cu care îţi urmăreşti ideea. Mulți cedează la primele greutăţi. E ca şi cum ai încerca să înfrunţi o furtună prin care trebuie neapărat să treci nu atât pentru a te căli, cât pentru că abia la finalul ei poţi vedea soarele. Vor fi oameni care îţi vor demonta ideea, care te vor descuraja. Dar tot în furtuna asta vei reuşi să descoperi adevăraţii parteneri şi mentori de la care vei învăţa cum să supravieţuieşti şi cum să ieşi zâmbind la soare. A fi numărul 1 într-un domeniu înseamnă multă miere şi mult lapte. Dar toate acestea vin ca o recompensă a multor ani de muncă şi de sacrificii. Abia atunci când am început să cred cu adevărat în ideea de a deţine un business, am reuşit să las deoparte orice altceva şi să mă dedic 100% ideii în care cred. Şi am făcut lucrul acesta gândindu-mă mai puţin la profit. Banii sunt o consecinţă a lucrului bine făcut, nu un obiectiv.

Ai experienţă în mai multe domenii de activitate. Cum ai creat legătura de la zona artistică până la cea medicală/recuperatorie?

În 2011 observasem că se crease o nevoie acută (care se manifestă şi în prezent) asupra serviciilor sociale şi de îngrijire geriatrică. Drept urmare, am studiat domeniul, am realizat sondaje de piaţă şi am creat un centru de geriatrie şi de recuperare medicală pentru seniori.

Unde este centrul?

Este construit într-o oază de linişte din centrul Capitalei, în zona bulevardului Ştefan cel Mare, iar gama de servicii cuprinde atât facilităţi de cazare şi de îngrijire, cât şi de consiliere, consultanţă sau tratament specializat. “Pomii cei mai bătrâni au fructele cele mai dulci” spune un celebru proverb german în care cred cu tarie.

Te amuzi când te gândeşti la cei care nu au avut încredere în tine la început?

Au existat multe astfel de situaţii şi sunt şi în prezent în întregul proces de promovare şi expunere a cărţii mele de debut. Sunt uşi care mi se închid de către persoane care fie nu au timp, dispoziţie sau interes să dialogăm şi uşi care se deschid spre o bună şi lungă colaborare. Fiecare uşă închisă m-a trimis fie către o altă fereastră larg dschisă pentru mine, fie către o uşă ce de-abia mă aştepta.

De ce “Conjugat la feminin”? Cum ai decis că acesta este cel mai potrivit titlu?

Iniţial am apelat cu mare încredere la specialişti care “găsesc nume potrivite” pentru produse/mărci/servicii. Însă, niciunul dintre titlurile propuse nu mi se părea că se potriveşte cu ceea ce este de fapt fenomenul “Conjugat la feminine”. Drept urmare, am început să-l compun singură. Mi-am dorit o combinaţie între doi sau trei termini: unul puternic “conjugat”, altul graţios “feminin”.

În carte faci o radiografie a generaţiei Millennial. În ce direcţie ţi se pare că se îndreaptă societatea?

Off… România, 2017. Anul în care riscăm să ne pierdem definitiv valorile reale doar pentru a îmbrățișa tot mai mult pseudomodele, pentru a ne irosi timpul urmărind dive din carton sau din plastic și falsuri pe tocuri cui. Oare nu mai avem eroi? Dacă acum celebritățile sunt create exclusiv de media, a existat totuși o vreme când faima unui personaj era considerată recunoașterea legitimă a unei valori atestate. Așadar, eroii erau faimoși pentru curajul sau excepționalul faptelor lor și lăsau semne de neșters în inimile contemporanilor și în istorie. Sfinții erau recunoscuţi pentru bunătatea și abnegația de care dăduseră dovadă și celebrați la distanță de secole. Regii, suveranii erau și ei, în general, respectați și aclamați, fiind considerați puncte de referință, simboluri ale identității naționale poate și pentru că erau instalați în rolul respectiv în numele unei voințe divine. Poeți, artiști, oameni de știință, mari inovatori, descoperitori de pământuri îndepărtate reprezentau pietrele milenare ale istoriei culturale a unei țări și a umanității, cu care fiecare, încă de pe băncile școlii, era obișnuit să se identifice. La ora actuală, majoritatea personajelor faimoase sunt mai ales “populare”. Adică urmărite de public nu pentru ceea ce fac sau pentru meritele lor, ci pentru că sunt dezinvolte, dotate cu “sex-appeal”, capabile și hotărâte să fie în centrul atenției.

În orice parcurs există şi cumpene, greutăţi peste care trebuie să treci în primul rând mental…

Cel mai greu lucru, din punctul meu de vedere, este să-ți descoperi punctele tari sau acel talent care te individualizează și îţi personalizează acțiunile. Până la urmă, este un talent și să-ți construiești know-how-ul necesar expertizei, mai ales în antreprenoriatul de nișă. Nu există o rețetă cu proporții calculate, pentru că nu există nici doi antreprenori la fel, nici două businessuri care să semene. Pentru a-ți asuma riscuri, nu trebuie să urmezi cursuri speciale, este o calitate pe care o ai sau nu. Pentru a fi determinat, ambițios și dispus la sacrificii, tot la personalitate faci apel. Însă, dacă vrei să știi cum să evaluezi un business sau cum să construiești relații de durată cu partenerii, asta deja ține de experiența pe care ai acumulat-o lucrând la visul tău.

Cum ai descrie universul tău actual şi din punct de vedere personal?

Îmi place să cred că abia acum sunt în momentul bun al vieţii mele. Momentul în care mă bucur de linişte, de echilibru, de împăcare cu propria persoană şi de multă iubire. Şi simt că lucrurile speciale abia acum încep să înflorească pe cărările pe care păşesc, uneori cu emoţie, alteori cu o convingere totală.

O femeie modernă a secolului 21, indiferent că este femeie de afaceri sau nu, trebuie să aibă grijă în primul rând de sănătatea și de frumusețea ei.

Ce faci să te încarci cu energie?

Îmi place să fac sport, să călătoresc, să citesc și să scriu. Sportul și alimentația sănătoasă sunt cu desăvârșire cele două axe pe care îmi centrez atenția. Asta pentru că de la vârsta de 12 ani am intrat în industria modei, unde stilul de viață sănătos este puternic promovat, iar obiceiurile sănătoase fac parte din viața mea de zi cu zi, nu sunt o corvoadă. În orele de sport mă relaxez, îmi pun în ordine gândurile și mă binedispun. O femeie modernă a secolului 21, indiferent că e femeie de afaceri sau nu, trebuie să aibă grijă în primul rând de sănătatea și frumusețea ei.

De asemenea, spune-mi, unde poate fi găsită cartea şi unde te pot urmări cei care vor să fie inspiraţi şi mai mult de parcursul tău?

Site-ul Conjugat la feminin ce conţine şi blogul personal oferă toate detaliile privind librăriile şi site-urile cu care colaborez pentru distribuţia cărţii, precum şi toate noutăţile proiectului. Social media: Facebook Conjugat la feminin precum şi Facebook Simona Muscă sau YouTube.

Credit foto: Aurel Şerban

More from Corina Stoicescu

LINDA TAYLOR: De la Hollywood, cu dragoste!

Cariera începută în modeling a fost cea care a dus-o pe multe...
Read More

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.