Întâmplări memorabile din viața unor artiști celebri (Mircea Diaconu, Mirabela Dauer, Papaiani, Arșinel sau Daminescu)

Alexandru Arsinel

actorul Alexandru Arșinel (director al Teatrului de Revistă Constantin Tănase)

În zilele noastre, când setea de senzațional și de scandal e mai presus de orice, este un mare avantaj să lucrezi în media, dar să ai ocazia să realizezi interviuri cu oameni decențí. Papaiani, Arșinel, Daminescu, Ileana Stana Ionescu, Mircea Diaconu, Natalia Guberna, Mirabela Dauer, Dorel Vișan… Unii dintre ei sunt renumiți actori români, alții sunt interpreți pe piesele cărora am crescut și pe care apoi i-am și cunoscut. Fiecare dintre ei mi-a povestit multe lucruri interesante (pe care le-aș fi ascultat zile întregi) și întâmplări savuroase despre care am scris în ”Libertatea pentru femei”, însă unele sunt atât de haioase încât vreau să vi le împărtășesc și vouă.

Alexandru Arșinel despre ”mariajul” cu Stela Popescu”Dacă eu și Stela (Popescu) formăm un cuplu în viața reală este lait motivul vieţii noastre, de peste 35 de ani de când jucăm împreună. Când am fost la Târgu Mureş, pentru că aniversam 50 de ani de la terminarea facultăţii, chiar o bună cunoştiinţă din acea zonă m-a întrebat ce face soţia, dacă Stela nu vine la aniversările mele. I-am spus: <Stela nu mi-e nevastă!>. Omul a rămas blocat. Deci, vezi, chiar şi după atâţia ani încă s-a mai făcut această confuzie.”

Ileana Stana Ionescu a învățat replici de la rromii din piață”Când sunt pe stradă deseori vin persoane la mine să facem cunoştinţă sau mă strigă <doamna Ionescu, ce mai faceţi?> Le răspund că sunt bine şi întotdeauna mă fac să zâmbesc. Într-o perioadă am avut relaţii foarte strânse cu toţi ţiganii din piaţă. Jucam în <Coana Chiriţa>, unde interpretam o servitoare de etnie rromă şi m-am dus cu textul la ei să mă înveţe cum să pronunţ fraze întregi. Aşa am descoperit că mulţi ţigani sunt oameni foarte interesanţi. Apoi, într-un spectacol la Sala Polivalentă, în timp ce eram pe scenă, o ţigancă fascinată de interpretarea mea s-a ridicat şi a strigat <să fiu a naibii dacă asta nu-i de-a noastră!>. Ce să mai, învăţasem temeinic!”

Adrian Daminescu a îmbătat un pește – ”Sunt pescar înrăit de când aveam 4 ani. Am prins atunci un biban, m-am dus acasă şi l-am băgat într-o damigeană cu vin. În două zile a murit. Apoi am hotărât să mai merg o dată și încă o dată şi uite aşa m-am îndrăgostit de pescuit. Totuși, din lipsă de timp în ultimii ani am fost doar de câteva ori”.

Adrian Daminescu

interpretul și compozitorul Adrian Daminescu

Natalia Guberna și pasiunea primarului pentru Mirabela Dauer – ”Am multe amintiri frumoase dinainte de ‘89 și este una chiar foarte haioasă. Eram într-un turneu, în orăşelele din zona Aradului. Pe unde ajungeam toată lumea era ospitalieră, te invita la masă. Erai sătul? Nu-i nimic, tot erai invitat la masă. Și se întâmpla în perioada de iarnă când se tăiau porcii, iar într-una din localităţi făcuse primarul masă mare cu murături, cârnaţi, şorici, caltaboş. Eu eram cu Mirabela Dauer, cu Mihai Constantinescu şi cu Mircea Baniciu. Primarul era mare admirator al Mirabelei şi dorind să fie o gazdă cât mai bună se uita țintă la ea şi îi spunea: <Dar mâncaţi tovarăşa Mirabela, mâncaţi!>, în timp ce ea chiar asta făcea. La terminarea mesei Mirabela mi-a spus: <Aoleu, îmi stătea mâncarea în gât când se uita primarul la mine. Nu mă vedea că mâncam? Cât să mănânc?!> (râde) Au fost vremuri cu multă voie bună.”

cu Natalia Guberna

cu solista Natalia Guberna

Sebastian Papaiani și-a pierdut chiloții în mare – ”Îmi placea cu ani în urmă să fac baie în mare atunci când apărea luna, iar eu eram în pielea goală. Exact ca un pește. Cândva mi-am pierdut și chiloții. Îi avusesem în mână, dar i-a luat valul… Și când mă gândesc la copilărie îmi amintesc de prietenul meu Pușcă Țiganul. Era, evident, ţigan. Săracul… îl vedeam mereu înfometat, că provenea dintr-o familie numeroasă. Mama mea mă scotea în curte, cu măsuța, să mănânc că eram cam sfrijit. Eu nu prea mâncam că aveam viermi intestinali, dar asta am aflat mai târziu. Și îmi prăjea mama ouă în tigaie, dar îmi punea atât de multe că mi se făcea silă. În același timp, îl vedeam pe Pușcă Țiganul stând pe prispă cum privea cu ochii holbați. Venea și el lângă mine, iar după ce se așeza, așa negru și rotund cum era, lua pâinea și o înmuia de parcă nu mai exista nimeni: doar el cu tigaia. Când vedeam cu câtă grabă mânca, nu că mi se făcea poftă, ci teamă că nu mai apuc! Datorită lui am început să mai iau și eu câte ceva.”

Dorel Vișan, înțepat de 80 de albine – ”Sunt un apicultor pasionat, am 25 de stupi la Mărtineşti, undeva între Cluj şi Turda, dar într-o zi mi-a căzut un roi în cap. Am luat un stup de pe un pom şi când l-am scuturat m-am dezechilibrat şi albinele au căzut pe mine în loc să cadă în cutie. Eram îmbrăcat în pantaloni scurţi şi cămaşă. M-am dus repede și m-am aruncat într-un bazin mare cu apă. S-a făcut negru deasupra apei de câte albine erau. Cred că m-au înţepat vreo 80 atunci, din ce am numărat, deși nu m-am umflat. M-am obşnuit cu veninul care este de altfel și foarte sănătos.”

Mircea Diaconu și repopularea grajdului – „Nu vreau să nu mor până o am un cal. La mine în sat, lângă Câmpulung Muşcel, am ferma cu vechiul grajd, pe care trebuie să-l repopulez. Sunt trei compartimente unde, când eram mic, aveam o vacă și bicicleta lui tata. Acum am o vacă și jumătate, adică una bătrână și una mai mică, tânără. Și-mi mai doresc o barcă cu pânze. Am brevet de marinar din ’83-’84 și visam de atunci să am o barcă de șase metri lungime, cu pânză și cabină și să plec pe Marea Mediterană”.

Mircea Diaconu

actorul Mircea Diaconu (fost director al Teatrului Nottara)

Ileana Stana Ionescu

marea actriță Ileana Stana Ionescu

Dorel Visan

cunoscutul actor Dorel Vișan

Credit foto: Zoltan Lorencz.

(Visited 724 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.